Arriba la declaració de la renda: aquestes són algunes de les novetats de l’exercici 2023

La Campanya de Renda i Patrimoni 2023 arriba el pròxim dia 3 d’abril 2024 i s’estendrà fins al dia 1 de juliol 2024, ja que el 30 de juny cau en diumenge.

En l’exercici 2023, el Govern va posar en marxa algunes mesures fiscals via Pressupostos Generals de l’Estat que cal tenir present a l’hora de confeccionar la declaració, així com d’altres novetats aprovades per diverses lleis.

A continuació comentem algunes d’aquestes novetats:

  • Una d’aquestes mesures aprovades pels PGE va ser l’increment en la reducció de les retencions de l’IRPF a les rendes de fins a 21.000 euros.

  • Una altra novetat és que en aquesta campanya tots els autònoms estaran obligats a presentar la renda, independentment dels seus ingressos.

  • Hisenda recorda que aquells contribuents que han percebut quantitats en concepte de l’Ingrés Mínim Vital (IMV), així com els integrants de la seva unitat de convivència, estaran obligats a presentar la declaració.

  • En relació amb l’obligació de declarar, mitjançant els PGE es va elevar l’ombrall inferior de l’obligació de declarar dels perceptors de rendiments de treball de 14.000 euros a 15.000 euros.

  • En relació amb els rendiments de treball en espècie exempts, l’exempció en l’entrega a treballadors d’accions o participacions de la pròpia empresa (o d’altres del grup) s’eleva passant de ser de 12.000 euros a 50.000 euros.  No obstant, aquest increment en l’import exempt només serà d’aplicació en cas d’empreses emergents.

  • També dins dels rendiments de treball, i en relació a les dietes i assignacions per despeses de viatge, a partir del 17 de juliol de 2023 s’eleva de 0,19 a 0,26 euros per quilòmetre la quantitat exceptuada de gravamen destinada per l’empresa a compensar les despeses de locomoció de l’empleat que es desplaci fora del lloc de treball per realitzar la seva feina en un lloc diferent, sempre que es pugui justificar la realitat del desplaçament.

  • Reducció general dels rendiments del treball: mitjançant els PGE s’ha modificat l’article 20 de la llei de l’IRPF per augmentar tant l’import màxim de la reducció dels rendiments nets del treball (que passa de 5.565 euros anuals a 6.498 euros anuals) com l’ombrall dels rendiments nets de treball que permeten aplicar aquesta reducció (que s’eleva de 16.825 euros fins a 19.747,5 euros).

  • En relació als rendiments d’activitats econòmiques, en l’exercici 2023 el percentatge de deducció en concepte de despeses de difícil justificació en estimació directa simplificada ha passat del 5% al 7%. Aquest percentatge ja s’ha pogut aplicar en les 4 cartes de pagament del pagament a compte de l’IRPF.

  • Pel que fa a les amortitzacions, hi ha dues novetats al respecte:

    • A partir de gener del 2023, es podran amortitzar a raó de multiplicar per 2 el coeficient màxim previst en les taules oficials d’amortització determinats vehicles elèctrics, que siguin nous i que entrin en funcionament durant el 2023, 2024 i 2025, sempre i quan aquests estiguin afectes a l’activitat econòmica. Així com també els punts de recàrrega nous d’aquests vehicles.

    • A partir de gener del 2023, es podrà aplicar llibertat d’amortització en inversions d’instal·lacions que utilitzin energies renovables i que estiguin destinades a l’autoconsum d’energia elèctrica i a l’ús tèrmic de consum propi també. Aquest incentiu fiscal només es podrà usar per a aquelles instal·lacions que hagin entrat en funcionament en el 2023 i 2024.

  • Respecte de la reducció addicional aplicable als treballadors autònoms econòmicament dependents, aquesta passa de 3.700 euros a 6.498 euros anuals. També s’eleva l’ombrall dels rendiments nets de les activitats econòmiques que passa de 14.450 euros a 19.747,50 euros anuals.

  • Plans de pensions: la principal novetat és el nou límit d’aportació addicional pels autònoms, de fins a 4.250 euros (a part dels 1.500 euros) per les seves aportacions a plans de pensions d’ocupació simplificats.

  • Guanys patrimonials que tributin a la base de l’estalvi: s’han creat 2 trams nous, un que va dels 200.000 euros als 300.000 euros de guany que tributarà al 27%, i l’últim tram que és a partir dels 300.000 euros de guany que tributarà al 28%.

  • S’amplia la deducció per maternitat: fins al 2022 només les mares treballadores es podien beneficiar dels 1.200 euros per cada fill menor de 3 anys. A partir de 2023, si la mare estava cobrant de l’atur en el moment del naixement del fill, o bé amb posterioritat ha cotitzat 30 dies o més, podrà sol·licitar la deducció. Aquesta novetat en els requisits de la deducció també és aplicable als 1.000 euros addicionals per despesa en guarderies.

  • Referent a les guarderies, gràcies a la sentència del Tribunal Suprem del 8 de gener de 2024, s’ha estès la deducció per maternitat a les despeses de custòdia de menors de 3 anys en guarderies inclús si el centre no compta amb l’autorització com a centre educatiu.

  • La deducció per obres de millora d’eficiència energètica en habitatges s’amplia un any més. És a dir, la deducció resulta aplicable a les quantitats invertides en aquestes obres fins a 31 de desembre de 2024, així com, el certificat d’eficiència energètica emès un cop finalitzades dites obres haurà de ser expedit abans de l’1 de gener de 2025.

  • Aquest 2023 comptem amb dues noves deduccions en l’adquisició de vehicles elèctrics endollables i de pila de combustible, i en l’adquisició dels punts de recàrrega; aquestes deduccions recauen en la quota íntegra estatal i seran aplicables fins a 31 de desembre de 2024.

  • Aquest exercici 2023 s’han inclòs com a rendes exemptes les ajudes públiques als règims en favor del clima i del medi ambient de la política agrària comunitària.

  • Els pensionistes que van realitzar aportacions a mutualitats laborals entre el 1967 i el 1978 i van tributar de més en l’IRPF hauran d’estar al cas en aquesta campanya. Hisenda assenyala que si en les dades fiscals apareix el concepte “Ajuste por mutualidades DT2 L’IRPF” s’aplicarà la reducció de forma automàtica en la declaració 2023. En cas contrari, Hisenda ha habilitat des de 20 de març 2024 un formulari  per reclamar l’IRPF pagat de més.

Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx.Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx

Previous
Previous

Comptes anuals: terminis, dipòsit dels comptes i altres aspectes a tenir en compte

Next
Next

Recordem les principals obligacions de les empreses en matèria de Compliance Laboral