Tancament fiscal i comptable de l'exercici 2021. Què has de tenir en compte?
Check List de final d’any
Optimitzar el tancament comptable i fiscal de final d'any és possible si coneixes els aspectes clau i principals novetats de l'any 2021 que són al marge de les revisions habituals que es consideren en cada exercici. En concret, són les següents:
Reducció de les categories d'actiu financer
A causa de la Llei 1/2021 de 12 de gener s'ha reformat el Pla General comptable i de PIMES amb la finalitat d'adaptar-lo a les normes internacionals informació financera (NIIFF-UE) dels Instruments Financers i d'Ingressos ordinaris.
A partir del tancament del 2021 es redueixen a 4:
Actius financers a valor raonable amb canvis al compte de Pèrdues i Guanys
Actius financers a cost amortitzat
Actius financers a valor raonable amb canvis a Patrimoni net
Actius Financers a Cost
Igualment els passius financers es redueixen a 2 categories.
Exempció sobre dividends
A partir de l'exercici 2021 només estan exempt el 95% dels dividends o participació en beneficis que s'hagin cobrat d'entitats participades almenys en un 5%. Això implica que s'haurà de tributar pel 5% restant.
Recordar que les societats mercantils o altres persones jurídiques que s'acullin per força major a la pròrroga dels ERTO i que utilitzin els recursos públics que s'hi destinen no podran repartir dividends durant l'exercici fiscal en què s'apliquin aquests expedients de regulació temporal d'ocupació. Com a excepció, cal assenyalar que la limitació no és aplicable per a aquelles entitats que tinguessin menys de 50 treballadors o assimilats, en situació d'alta en la Seguretat Social en data de 29 de febrer de 2020.
Deducció per insolvència de clients
Igual que l'exercici 2020, les empreses de reduïda dimensió podran deduir-se les pèrdues per deteriorament de clients morosos amb una antiguitat de 3 mesos. (6 mesos per la resta d'empreses)
Assegurances de salut per empresa i treballadors
Per l'empresa: deducció del 100% de les quantitats que es destinen a pagar l'assegurança de salut col·lectiva als seus treballadors en l'impost de societats.
Pel treballador: implicarà rebre la pòlissa de salut com a part del salari, en aquest cas com a salari en espècie, i no es considerarà rendiment del treball per ell, el seu cònjuge i fills menors de 25 anys que conviuen el nucli familiar, amb el límit de 500 euros per any i persona.
Causes de dissolució per l'exercici 2020 i 2021
La dissolució d'una societat o d'una empresa és una situació complexa, que s'ha d'analitzar i estudiar amb cura i saber que existeixen unes causes que permeten que la societat es pugui dissoldre. No es pot abordar de qualsevol forma sinó que ha d'esdevenir una causa legítima per a la seva dissolució, un acord de la junta general o una resolució judicial.
Les causes per les quals es produeix la dissolució són aquelles que es troben establertes en els estatuts socials i en la legislació vigent. Entre altres, es produirà quan les pèrdues redueixin el patrimoni net a una quantitat inferior a la meitat del capital social, tret que aquest s'augmenti o es redueixi en la mesura suficient, i sempre que no sigui procedent sol·licitar la declaració de concurs.
No obstant això, entre les múltiples lleis aprovades a causa de la COVID-19, s'estableix que no es tindran en compte les pèrdues produïdes en l'exercici 2020 i 2021 els efectes s'incorre en causa de dissolució.
Aprofitar les deduccions en la quota i els seus límits
Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx.