Noves mesures per a la igualtat i no discriminació de les persones LGTBI en les empreses

El Reial decret 1026/2024, publicat el passat 9 d'octubre al BOE, introdueix noves obligacions per a les empreses amb més de 50 treballadors per tal de garantir la igualtat real i efectiva de les persones LGTBI. Aquest conjunt de mesures planificades, negociades amb la representació legal dels treballadors, inclou protocols d'actuació en casos d'assetjament o violència, i té com a objectiu fomentar entorns laborals inclusius i segurs.

Qui està afectat per aquesta normativa?

Les empreses que compten amb més de 50 treballadors tenen l'obligació d'aplicar aquestes mesures i de negociar-les en un termini de tres mesos a partir de l'entrada en vigor del Reial decret (fins al 10 de gener de 2025). Per a empreses de menys de 50 treballadors, la negociació serà voluntària.

També es preveu que les empreses de treball temporal (ETT) apliquin aquestes mesures a les persones treballadores cedides durant el període de prestació de serveis.

Quines mesures s'han d'adoptar?

Aquestes mesures, establertes a l'annex I del decret, inclouen:

  • Clàusules d'igualtat i no discriminació per raó d'orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

  • Criteris objectius per als processos de selecció i promoció, garantint que no hi hagi discriminació en l'accés a llocs de treball o en els ascensos.

  • Mòduls de formació específics sobre els drets de les persones LGTBI en l'àmbit laboral.

  • Protocols d'actuació per a casos d'assetjament o violència contra persones LGTBI.

  • Garantir l'accés als permisos i beneficis socials sense discriminació, especialment per a les persones trans.

A més, les empreses hauran d'implementar un protocol específic contra l'assetjament o violència per raó d'orientació sexual, identitat o expressió de gènere. Aquest protocol ha d'incloure mecanismes per a la prevenció, detecció i actuació davant d'aquests casos, garantint un procediment àgil, confidencial i respectuós amb les víctimes.

Terminis i procediment de negociació

El procés de negociació per a aquestes mesures s'ha de dur a terme en el termini màxim de tres mesos a partir de l'entrada en vigor del Reial decret. Si després d'aquest període no s'ha arribat a un acord, les empreses hauran d'aplicar les mesures previstes en el decret. Així mateix, les empreses sense representació legal de treballadors tindran fins al 10 d'abril de 2025 per constituir la comissió negociadora i establir aquestes mesures.

Com afectarà aquest Reial decret a les empreses?

Les empreses amb més de 50 treballadors hauran de prendre mesures proactives per complir amb la normativa, no només per evitar sancions, sinó també per fomentar un entorn de treball divers i respectuós. Aquestes mesures poden ser un punt clau per a consolidar la responsabilitat social corporativa i per millorar la cohesió i la inclusió dins de les plantilles.

.Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx.

Anterior
Anterior

Nova normativa limitació del preu dels lloguers de l’habitatge

Siguiente
Siguiente

Obligacions tributàries i mercantils del mes d’octubre