12 punts clau a tenir en compte a l’hora de presentar l’impost sobre societats
El 25 de juliol acaba el termini de presentació de l'impost sobre societats per a la majoria de les empreses. El model 200 s'ha de presentar dins dels primers 25 dies naturals següents als 6 mesos posteriors a la data de finalització de l'exercici econòmic.
Per optimitzar el pagament del model 200, s’han d’aprofitar les bonificacions i deduccions que es presenten, així com, tenir en compte les novetats principals de la nova campanya.
1. Vigència del certificat digital
Cal tenir controlada la data de caducitat dels certificats digitals i renovar-los, si és necessari, abans del venciment en tot moment.
2. Novetats a l'impost sobre societats
Abans de presentar l'impost sobre societats, cal conèixer les novetats de cada campanya.
3. Participacions directes de la declarant a altres societats i d'altres persones o entitats a la declarant a data de tancament del període declarat
A l'impost sobre societats s'han d'identificar amb el seu NIF, nom o raó social i codi de província/país els titulars de participacions que posseeixin en finalitzar el període impositiu un import igual o superior al 5% del capital o a l'1% si es tracta de valors que cotitzin en un mercat secundari organitzat. També s'han d'identificar les persones o entitats que tinguin una participació a la declarant superior al 5% del capital o a l'1% si es tracta de valors que cotitzin en un mercat secundari organitzat.
4. Ajustaments extracomptables
Per calcular la base imposable de l'impost sobre societats, cal fer unes modificacions concretes sobre el resultat comptable obtingut una vegada fet el tancament de l'exercici. Aquestes modificacions són els ajustaments extracomptables es fan una vegada tancat l'exercici. Així doncs, el resultat comptable no variarà, però amb la seva realització sí que variarà el resultat fiscal, en modificar-se la base imposable de l'impost.
5. Bonificacions aplicables
Un cop definida la base imposable, l'empresa ha de revisar si pot aplicar algun tipus de bonificació amb què reduir la càrrega tributària.
6. Deduccions aplicables
Hi ha deduccions per incentivar la realització de determinades activitats. Entre aquestes deduccions destaquem les següents:
· Deducció per activitats de recerca i desenvolupament i innovació tecnològica (art. 35 LIS).
· Deducció per inversions en produccions cinematogràfiques (art. 36 LIS).
· Deducció per creació de llocs de treball per a treballadors amb discapacitat (art. 38 LIS).
7. Retencions practicades
Cal revisar que s'hi inclouen totes les retencions que han estat practicades a l'empresa. Les retencions més habituals són les relatives als arrendaments i les retencions del capital mobiliari.
8. Pagaments fraccionats realitzats
Si s'han realitzat pagaments fraccionats a compte mitjançant la presentació del model 202, és important verificar que s'han inclòs tots aquests pagaments al model 200.
9. Incentius fiscals per a empreses de reduïda dimensió
Si l'empresa és de dimensió reduïda, podrà aplicar els incentius següents:
· Llibertat d’amortització.
· Amortització dels elements nous de l'immobilitzat material i de les inversions immobiliàries i de l'immobilitzat intangible.
· Pèrdues per deteriorament dels crèdits per possibles insolvències de deutors.
· Reserva d'anivellament de bases imposables.
10. Operacions societàries i operacions vinculades
És important revisar que aquest tipus d'operacions han estat valorades al valor de mercat, per evitar tenir problemes amb l'Agència Tributària.
11. Reserva de capitalització i reserva d'anivellament
Cal revisar si l'empresa pot reduir la base imposable gràcies a la reserva de capitalització o a la reserva d'anivellament.
12. Bases imposables negatives d'exercicis anteriors
Cal assegurar-se que si hi ha bases imposables negatives (BIN) d'exercicis anteriors, es compensen a la declaració.
Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx.