Què són les criptomonedes i com funciona el seu ecosistema?
Les bases d’un nou ecosistema
Durant els últims anys, les criptomonedes i tot el seu entorn han guanyat molta popularitat en la nostra societat. Conceptes com Bitcoin o Blockchain han estat titulars de moltes notícies arreu del món. Ara bé, la veritat és que aquest nou món emergent és complex i, per a moltes persones, desconegut.
La finalitat d’aquest article és apropar al lector a aquesta nova economia, oferint una explicació amena dels conceptes principals que la integren, així com també exposar quin tractament fiscal tenen les operacions amb criptomonedes a España.
Una criptomoneda, també anomenada criptodivisa o criptoactiu, és un actiu purament digital que permet intercanviar valor entre dues parts d’una manera descentralitzada. És a dir, és una espècie de moneda digital, però amb diferències importants respecte les divises tradicionals com l’Euro o el Dòlar (diner fiat). En primer lloc, una criptodivisa no està controlada per cap govern o institució central – d’aquí que siguin descentralitzades – ja que està basada únicament en criptografia. Per exemple, la creació de noves unitats de la moneda està programada, i no depèn de les decisions que prengui una entitat central, com podria ser el Banc Central Europeu o la Reserva Federal dels Estats Units. A més, cal dir que com que es tracta d’actius digitals, totes elles es poden dividir en fraccions molt petites, fet pel qual es pot adquirir, per exemple, 0,00014 bitcoin.
En segon lloc, el seu valor depèn únicament de la confiança que hi dipositen els seus usuaris. Així doncs, es podria dir que el seu valor està fixat pel mercat.
Per tant, les criptomonedes permeten enviar diner de forma digital i instantània a qualsevol usuari de la xarxa. Totes les transaccions que es realitzen entre usuaris queden emmagatzemades en un llibre de transaccions públic on es poden consultar les unitats de la criptomoneda que hi ha en circulació i totes les operacions realitzades. Aquest “llibre de transaccions” s’anomena Blockchain (Cadena de Blocs en català), i cada criptomoneda té la seva pròpia Blockchain.
La tecnologia Blockchain és un dels pilars de l’ecosistema de les criptomonedes, doncs gràcies a aquesta s’elimina la necessitat d’un tercer (com podria ser una entitat bancària) per verificar les transaccions, per així poder parlar d’una economia descentralitzada. Per aquest motiu és interessant conèixer, d’una manera sintetitzada, el funcionament d’una Blockchain o cadena de blocs.
Com que les criptomonedes són un sistema descentralitzat, es necessita un mecanisme que validi les transaccions realitzades, per tal d’evitar que, per exemple, un usuari pugui utilitzar la mateixa criptomoneda per pagar dues vegades. Els encarregats de revisar les transaccions són els anomenats miners. Els miners són usuaris que ofereixen la seva potència de computació a la xarxa per tal de validar tot un conjunt de transaccions i ser recompensats.
Totes les transaccions que es fan amb una criptomoneda es van anotant en un bloc, és a dir, en un registre. Quan aquest bloc no admet més transaccions, s’ha de validar i afegir amb tots els registres anteriors – a l’anomenada cadena de blocs -, que conté tot l’historial de transaccions que s’han fet amb una determinada criptodivisa.
Així doncs, els miners revisen les transaccions i les agrupen en blocs. Per tal de validar cada bloc, tots els miners de la xarxa han de resoldre complexos problemes matemàtics. Per fer-ho, utilitzen la potència de computació de la qual disposen i el primer miner en resoldre el problema matemàtic és recompensat amb una quantitat X de criptomoneda. Quan un bloc és validat, s’afegeix a la cadena de blocs i queda guardat de forma permanent.
Un dels aspectes més rellevants d’aquest sistema de verificació és que qualsevol usuari amb els coneixements i recursos suficients es pot unir a la xarxa i aportar-hi el seu gra de sorra.