La Direcció General de Tributs (DGT) determina que la rendibilitat de l'staking de criptomonedes està subjecta i exempta d'IVA

Consulta Vinculant V2679-21.

L'organisme tributari ha determinat que la rendibilitat del 'staking' de criptomonedes està subjecta i exempta de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA), atès que aquest retorn és “el resultat de la pròpia cessió de les criptomonedes". Així ho ha destacat l'organisme en resposta a la consulta d'una entitat que presta serveis relacionats amb les criptomonedes, com la custòdia, la compravenda i l'staking.

En la seva resposta, la DGT recull una definició d'aquesta activitat, que és la principal que presta l'entitat consultant, enfocada a l'obtenció de noves criptomonedes:

Una alternativa a la mineria per a la generació i validació de blocs. En lloc de generar aquests blocs mitjançant computació, amb “staking” es requereixen validadors que deixen bloquejats en dipòsits les seves monedes per així poder ser aleatòriament seleccionats pel protocol, en intervals concrets, per crear un bloc, fet que els genera rendibilitat.

En aquesta modalitat d'inversió, els titulars de criptomonedes utilitzen les monedes digitals pròpies per actualitzar la cadena de blocs i, a canvi, reben una retribució. L'inversor utilitza les criptomonedes per col·locar-los a disposició del sistema i contribuir al funcionament d'una xarxa blockchain.

Criteris en l'àmbit de l'IVA dels serveis amb criptoactius

L’organisme ha resumit els criteris de tributació a l'impost sobre el valor afegit (IVA) distingint els diferents serveis que ofereix l’entitat consultant:

  • Custòdia de criptomonedes

La DGT equipara aquest servei, prestat mitjançant una plataforma no connectada a Internet, a un servei de dipòsit, similar al lloguer de caixes de seguretat.

Per tant, aquest servei no té naturalesa financera i estarà subjecte i no exempt de l’IVA.

  • Compra i venda d'actius digitals amb clients over the counter

Els serveis de compravenda de criptomonedes OTC (“over the counter”) (en un mercat extraborsari, és a dir, transaccions que no cotitzen dins d’una borsa formal) són operacions amb divises que estan subjectes i exemptes de l'impost, atenent a l’article 20.Uno. 18º de la Llei 37/1992.

  • Rendiments obtinguts a través de staking

Els rendiments que els titulars, amb condició d’empresaris o professionals, de les criptomonedes generin a través de staking constitueixen una operació subjecta i exempta de l'IVA, atès que aquesta rendibilitat és el resultat de la pròpia cessió de les criptomonedes.

  • Servei de proveïdor de staking

Per altra banda, les empreses que ofereixin la possibilitat de realitzar staking de criptomonedes als seus clients (proveïdors de staking) a canvi de cobrar un percentatge dels rendiments obtinguts, hauran de considerar que aquest servei no és de naturalesa financera, fet pel qual el servei en qüestió està subjecte i no exempt de l’Impost sobre el Valor Afegit.

Anterior
Anterior

Hisenda rebutja per ara incloure les criptomonedes al Model 720

Siguiente
Siguiente

La CNMV regula la publicitat de criptoactius obligant a alertar del risc de perdre la totalitat de la inversió