Els ajuntaments hauran de tornar l'IBI si baixa la valoració cadastral de l'immoble

El Tribunal Superior (TS) ha dictaminat que els contribuents poden sol·licitar directament als ajuntaments la devolució dels imports pagats en excés per l'IBI si el Cadastre ha reduït el valor de l'immoble. En dues sentències, una del passat 21 de desembre i una altra del 18 de gener de 2024, l'Alt Tribunal assenyala que els ajuntaments han de sotmetre's a la decisió que adopti l'òrgan competent de gestió cadastral i, si aquesta és anul·latòria de la valoració que va permetre el tribut, han de deixar sense efecte les liquidacions corresponents sense esperar que es produeixi una modificació expressa del padró.

La sentència d'aquest gener, de la qual va ser ponent el magistrat Isaac Merino Jara, i que ja aplica la doctrina de la sentència de desembre, determina, per tant, que en matèria d'IBI, "si a conseqüència d'un procediment de subsanació de deficiències [...] es redueix el valor cadastral d'un immoble que afecta liquidacions fermes de l'Impost sobre Béns Immobles, és possible sol·licitar directament la devolució de l'ingrés indegut derivat d'allò anterior sense instar, respecte de les liquidacions, un procediment de revisió".

La sentència recorda que els ajuntaments han d'actuar des del principi de bona administració i no han de negar-se a anul·lar les liquidacions de l'IBI quan han comprovat la seva il·legalitat. De fet, apunta que haurien de revocar d'ofici les seves liquidacions quan han tingut constància indubtable que la base imposable sobre la qual es van girar era incorrecta.

El Suprem resol el cas d'una companyia que va demanar a un ajuntament la devolució de l'ingrés en excés per l'IBI dels exercicis 2017 fins al 2020 per haver reduït l'òrgan cadastral la valoració de l'immoble. L'ajuntament es va negar en considerar que les liquidacions eren fermes i que les decisions del Cadastre no tenen efectes retroactius. L'Alt Tribunal, no obstant això, assenyala que el fet que el valor cadastral resultant d'un procediment de subsanació de deficiències projecti els seus efectes cap al futur en l'àmbit purament cadastral "no significa que es pugui acceptar la licitud d'un deute tributari basat en un valor després declarat erroni per l'Administració". "El procediment de devolució d'ingressos indeguts és idoni com a instrument jurídic per recuperar l'excedent del qual s'ha satisfet [...] quan, per resolució administrativa posterior a la seva autoliquidació, el valor cadastral sobre el qual es van abonar resulta disconforme amb el valor econòmic o la realitat física o jurídica de la finca", afegeix el tribunal.

Finalment, apunta que denegar la devolució del que s'ha abonat en excés, amb l'argument que els valors cadastrals es rectifiquen sense efectes retroactius, quan es té consciència que, a conseqüència de l'error fàctic de superfície s'ha satisfet una quota superior a la deguda, trencaria el principi de capacitat econòmica i també el principi d'igualtat.

Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx.Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx

Previous
Previous

Obligacions tributàries i mercantils del mes de març

Next
Next

Solicitud Base de Cotización Máxima