Règim sancionador abans i després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea

El model 720 és una declaració informativa que Hisenda obliga a presentar a tots aquells contribuents que posseeixen més de 50.000 euros en béns situats a l’estranger, i actualitzar-ne la informació cada any sempre que hi hagi una variació de valor en més de 20.000 euros).

Fins aquí no hi ha dubtes que es tractava d’una altra obligació del fisc per tal de lluitar contra el frau fiscal i el blanqueig de capital. El problema principal radica en què aquests fins van donar peu a què hisenda configurés un règim sancionador desproporcionat. 

Fins el 2021, els béns i drets situats fora d’Espanya que no s’haguessin declarat dintre de termini eren considerats com a guanys patrimonials no justificats, i obligaven a pagar una multa del 150% del seu valor.  Arrel dels fets anteriors, alguns Tribunals Superiors de Justícia de Comunitats Autònomes varen fallar en favor dels contribuents i es van dictar sentencies anul·lant les sancions derivades del model 720 o reduint la seva quantia.

Un d’aquests casos, per posar un exemple, un jubilat de Granada que el juliol de 2014 va presentar, voluntàriament,  fora de termini el model 720, havent finalitzat el termini el 30 de març de 2013, per uns béns situats a l’estranger valorats en 340.000 euros. Posteriorment, AEAT va iniciar un procediment d’inspecció que li exigia uns 185.000 euros, inclosos els interessos, degut a la qualificació d’aquests béns com un guany patrimonial no justificat en la declaració de renda de l’exercici 2012 i el pagament d’una sanció de 254.000 euros (150% de la quota defraudada en el declaració Renda).  En total, 439.000 euros entre sancions i quotes per disposar de 340.000 euros situats a l’estranger que varen ser declarats fora de termini i sense requeriment previ de l’administració.

Sortosament, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictar sentència el passat 27 de gener de 2022 en el qual es considera que normativa fiscal espanyola imposa unes restriccions a la lliure circulació de capitals “desproporcionades” al disposar que l’incompliment o compliment extemporani de l’obligació d’informació relativa els bens i drets situats a l’estranger té com a conseqüència la imposició de rendes no declarades corresponents al valor de dits bens i drets com guanys patrimonials no justificats, sense la possibilitat, en la pràctica, d’emparar-se en la prescripció. I és que la pròpia normativa del model 720 definia la no prescripció,  equiparant la no declaració del model 720 a delites com el terrorisme o el genocidi.

Com a conseqüència del dictamen de la TJUE, hisenda ha modificat el model 720 establint:

  • Les sancions no podran superar el 50% de la quota defraudada d’acord amb la Llei General Tributaria, i s’aplicarà el regim sancionador previst en l’art. 198 i 199 de Llei General Tributaria.

  • El model 720 prescriurà els 4 anys com és habitual en els delictes fiscals.

  • Derogació de la sanció del 150% per la no presentació dins de termini del model 720

  • Eliminació de presumpció d’obtenció de renta no declarada per la no presentació del model 720.

Per una banda, la sentencia obre la possibilitat aquells contribuents que no van presentar el seu dia el model 720, l’oportunitat per regularitzar voluntàriament amb major seguretat jurídica. Per l’altra banda, aquells que van presentar el model 720 i hisenda es va imposar unes sancions desorbitades, poden reclamar les quantitats ingressades en excés. Si bé, aquest via dependrà de si el període impositiu està preescrit o no. En el primer cas, caldrà anar per la via de la reclamació patrimonial a l’Estat, i en el segon cas, per la via de la impugnació de les declaracions presentades.

Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx.

Anterior
Anterior

Funcionament de la campanya de l'IRPF corresponent a l'exercici fiscal 2021

Siguiente
Siguiente

Si ets un treballador autònom, has de saber que pots canviar fins a quatre vegades a l'any la base de cotització.