Reforma laboral i altres mesures laborals per l'any 2022
El BOE del dia 30 de desembre d’enguany ha publicat el RD-L 32/20021 de Reforma laboral. Aquesta reforma entra en vigor al dia següent de la seva publicació al BOE, excepte alguns preceptes del RD-L que entraran en vigor als tres mesos de la publicació al BOE.
Les principals novetats que introdueix aquesta reforma laboral, són les següents:
Desapareixen els contractes d’obra i servei. Es presumeixen els contractes per temps indefinit, així doncs, es redueixen les modalitats de contractació disponibles. Això té com a efecte que, per exemple, al sector de la construcció els contractes ordinaris també seran els indefinits.
Reformulació dels contractes de duració determinada. Només existirà un contracte de duració determinada. S’ha de justifica la causa habilitant de la contractació temporal, i es podran justificar per:
Circumstàncies de la producció
Substitució de la persona treballadora, per cobrir la jornada reduïda per causa legal o convencional, així com per cobrir vacances durant un període de selecció.
Els convenis col·lectius recuperen la ultraactivitat indefinida, seguiran en vigor encara que acabo la seva vigència expressa.
El conveni d'empresa deixa de ser prevalent en matèria salarial per evitar les pràctiques de devaluació salarial.
Es modifica el model dels contractes formatius que tindran dues modalitats: formació en alternança i obtenció de la pràctica professional.
Es redissenyen els desincentius dels contractes de durada molt curta per reduir l'excessiva rotació. Com més curts siguin els contractes, major serà la penalització.
S'introdueixen nous mecanismes de flexibilitat interna, amb exoneracions a la Seguretat Social i incentius a la formació, com a alternativa a la temporalitat i per reduir els acomiadaments en moments de crisi o reconversió, seguint el model utilitzat durant la pandèmia.
S’introdueix un nou model d’ERTO. Es fixa com a causa estructural i diferenciada dels ERTE per força major les limitacions del desenvolupament habitual de l’activitat per decisió de l’autoritat competent. Es potencien els ERTE amb exoneracions del 90% per a tots els casos de força major i del 20% per als ERTE anomenats ETOP, els vinculats a causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció, que estaran lligats a la formació.
Si les empreses no compleixen el requisit de mantenir l'ocupació, estaran obligades a tornar totes les exoneracions de cada treballador el contracte del qual s'hagi extingit.
Què es manté de l’anterior reforma i segueix vigent?
La indemnització per acomiadament improcedent, que es va reduir de 45 a 33 dies, amb un màxim de 24 mensualitats enlloc de 42.
Tampoc es recupera la necessitat d’obtenir l’autorització prèvia per realitzar un ERO.
Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx.