Consulta les novetats laborals per l’exercici 2022

El PGE contemplen mesures laborals que entraran en vigor l’1 de gener de 2022 i entre les quals trobem, per exemple, l’obligació d’estar el corrent en les obligacions de la seguretat social per tal d’obtenir reduccions, bonificacions o qualsevol altre benefici , o la fixació de la base de cotització mínima del RETA que serà de 960,60 euros/mes (el què implica una quota de 294 euros) i el tipus serà d’un 30,60%.

A continuació, destaquem les principals mesures laborals dels PGE de l’estat per l’exercici 2022:

  • Salari mínim interprofessional

El Govern no ha inclòs als Pressupostos Generals de l'Estat per al 2022 la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) que reclamen les organitzacions sindicals. Recordem que el Reial decret 817/2021, de 28 de setembre, va fixar un increment de 15 euros a l'indicador de 2021, quedant fixat en 32,17 euros/dia o 965 euros/mes (14 pagues), segons que el salari estigui fixat per dies o per mesos. Les noves quantitats són aplicables amb efectes retroactius a l'1 de setembre de 2021.

  • Increment del 2,5% de la quantia del IPREM

L’indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM) tindrà les quanties següents durant el 2022:

  1. L'IPREM diari, 19,30 euros.

  2. LIPREM mensual, 579,02 euros.

  3. L'IPREM anual: 6.948,24 euros.

  4. En els supòsits en què la referència a l'SMI ha estat substituïda per la referència a l'IPREM en aplicació del que estableix el RD-llei 3/2004, la quantia anual de l'IPREM serà de 8.106,28 euros quan les normes corresponents es refereixin al salari mínim interprofessional en còmput anual, llevat que expressament excloguessin les pagues extraordinàries; en aquest cas, la quantia serà de 6.948,24 euros.

  • Tipus d’interès legal del diner 

Es manté en el 3%, i el de demora en el 3,75%.

  • Pensions: revaloració y altres circumstàncies 

Les pensions experimentaran un increment percentual igual al valor mitjà de les taxes de variació interanual expressades en tant per cent de l'IPC dels 12 mesos previs a desembre del 2021; no obstant això, s’estableix un increment del 3% respecte de les pensions no contributives (jubilació i invalidesa).

El complement per habitatge es manté en 525 euros/any.

Les pensions d'orfandat causades per violència contra la dona, el 2022 experimentaran un increment igual al que s'aprovi per a l'SMI per a aquest any.

Les pensions de l'extingit SOVI es fixen en 6.370 euros/any, fet que suposa un increment de 187 euros.

El límit d'ingressos per percebre els complements per mínims a les pensions de la Seguretat Social es fixa en 7.939 euros/any (1.321 euros més anuals si hi ha cònjuge a càrrec).

Es preveuen també les quanties de les prestacions familiars, així com l’assignació econòmica (341 euros/any) i el límit d’ingressos anuals per a beneficiaris que mantinguin o recuperin el dret a l’assignació econòmica per cada fill menor de 18 anys o menor a càrrec sense discapacitat o amb discapacitat inferior al 33% d’acord amb la normativa de l’ingrés mínim vital. Per part seva, la norma s'ocupa de la quantia del complement de pensions per a la reducció de la bretxa de gènere, deixant-la en 28 euros mensuals.

Així mateix, a partir de l'1 de gener es fixen quanties per als subsidis econòmics per a persones amb discapacitat: garantia d'ingressos mínims, ajuda de tercera persona i mobilitat i compensació per despeses de transport, així com les de les pensions assistencials, que seran objecte de revisió periòdica.

Les prestacions de gran invalidesa del règim especial de les forces armades també s'incrementen d'acord amb l'IPC dels mesos previs al desembre del 2021. 

  • Cotitzacions

El topall màxim de la base de cotització en tots els règims queda fixat en 4.139,40 euros/mensuals, a partir de l'1 de gener de 2022.

El límit mínim és l'import del salari mínim interprofessional vigent, incrementat en un sisè. Les bases mínimes s'incrementaran des del mateix 1 de gener, per tant, en el mateix percentatge en què augmenti el salari mínim interprofessional (SMI).

Les bases mínimes de cotització, segons categories professionals i grups de cotització, s'incrementaran des de l'1 de gener de 2022, i respecte de les vigents el 31 de desembre de 2021, en el mateix percentatge en què augmenti l'SMI. Quant a les bases màximes seran, a partir de l'1 de gener del 2022, de 4.139,40 euros mensuals o de 137,98 euros diaris. Es mantenen els tipus de cotització per contingències comunes i hores extraordinàries.

Pel que fa a la cotització dels treballadors dels sistemes especials, cal destacar, entre altres aspectes:

  • La base màxima de cotització al RETA serà de 4.139,30 euros/mes, i la mínima de 960,60 euros/mes.

  • Tipus de cotització al RETA: contingències comunes, 28,30%; contingències professionals, 1,30% (0,66% per incapacitat temporal i 0,64% per incapacitat permanent, mort i supervivència); treballadors exclosos de cotitzar per contingències professionals, cotització del 0,10% per finançar prestacions.

  • Es fixa la base mínima de cotització per als treballadors autònoms que en algun moment de l'any 2021 i de manera simultània hagin tingut contractat al seu servei un nombre de treballadors per compte aliè igual o superior a deu, a 1.234,80 euros mensuals, aplicable a partir de l'1 de gener del 2022.

  • Per a les persones treballadores empleades de la llar, les bases s'incrementaran en el mateix percentatge que augmenti l'SMI.

Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx.

Anterior
Anterior

Obligacions tributàries i mercantils del mes de gener

Siguiente
Siguiente

Increment de les sancions laborals