Hisenda intensifica la vigilància sobre els autònoms per l’economia submergida
Hisenda posarà el focus sobre aquells autònoms que impedeixin als clients pagar amb targeta.
Enguany, l'Agència Tributària reforçarà la supervisió sobre autònoms i petites i mitjanes empreses per combatre l'economia submergida i, en conseqüència, la frau fiscal, segons indica en el Pla Anual de Control Tributari per a aquest any i en el seu Pla Estratègic per al 2024-2027. Malgrat que no hi ha dades oficials, s'estima que l'economia submergida a Espanya va representar al voltant del 15,8% del PIB el 2022, un percentatge que es redueix al 10,5% quan es tenen en compte les activitats que no poden ser fiscalment detectades, segons un estudi realitzat pel Parlament Europeu.
Focus en l'ús d'efectiu
Un dels punts d'interès de l'Administració Tributària serà vetllar perquè els professionals no impedeixin als clients pagar amb targeta de crèdit o dèbit. En aquest sentit, s'anuncien mesures per intensificar la vigilància sobre aquells professionals que realitzen vendes o presten serveis directament al consumidor final i que fan un ús significatiu de l'efectiu, ja que hi ha el risc que no declarin tots els ingressos rebuts. L'Administració es compromet a "reforçar les actuacions, especialment en aquells contribuents que no acceptin pagaments mitjançant transferències bancàries".
Ocultació de vendes
A més, es vetllarà per detectar aquells empresaris i professionals que puguin estar falsejant les seves vendes reals. Es duran a terme controls sobre aquells contribuents que presentin una evolució irregular o anòmala de l'import de les seves existències, ja que podria indicar la possible existència de vendes no declarades, segons detalla l'Administració en el seu pla.
Amb aquest objectiu, Hisenda assenyala que intensificarà aquest any les inspeccions in situ , és a dir, amb presència física als locals dels obligats tributaris (només si són empreses) per fer una comprovació de les vendes.
Sectors clau
L'Administració, en la seva lluita contra el frau fiscal, també indica que mantindrà la seva presència en aquells sectors i negocis on es detecti un alt risc d'economia submergida, "amb un especial ús d'efectiu", fins i tot si els pagaments es queden per sota dels límits actuals que prohibeix la llei. Actualment, la quantitat màxima que es pot pagar en efectiu quan alguna de les parts és un empresari o professional és de 1.000 euros.
Facturació electrònica
L'Agència Tributària posarà en marxa a mitjans del 2025 dues novetats en matèria de facturació per a pimes i autònoms. D'una banda, obligarà a emetre totes les factures de manera electrònica i, d'altra banda, a reportar-les de forma immediata al fisc. Aquesta segona modalitat, anomenada 'Veri*factu', evitarà l'ús dels programes informàtics de facturació per a l'ocultació de les vendes.
Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx.Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx