La “due diligence” en l'adquisició d'empreses

És molt important que en el procés d'adquisició d'una companyia s'analitzi tota la informació per tal d'avaluar i ponderar els riscos, ja que el comprador de la companyia no només està a punt d'adquirir, els actius associats a la companyia, sinó també els passius (reflectits o no a la comptabilitat de l’empresa), litigis i contingències relacionades amb l'operació d'aquesta.

Per aquest motiu, la "Due Diligence" és fonamental durant el procés de negociació, però també en la planificació de l'ús i direcció de les companyies adquirides, ja que durant el procés s'adopten mesures necessàries per a ponderar apropiadament els riscos per mitigar les possibles contingències, aconseguir una major eficiència, i capturar sinergies que permeten solucionar eventuals falles.

Però què és la "Due Diligence"?

La "Due Diligence" és el procediment mitjançant el qual el possible venedor, una vegada signats els acords pertinents de confidencialitat, facilita al possible comprador tota la informació de rellevància legal de la companyia. Això permetrà als potencials compradors conèixer en la seva totalitat el negoci. Gràcies a aquest procediment s'investiga i interpreta la informació legal passada, present i futura d'una companyia, incloent-hi aspectes corporatius, comercials, financers, fiscals, ambientals, laborals, etc.

Elements que conformen la "Due Diligence":

  • Anàlisi de la situació comercial i competitiva de l'empresa: posició en el mercat, competitivitat dels seus productes, relacions amb proveïdors i clients, així com l'estructura i organització de l'empresa.

  • Anàlisi de la situació financera: Una anàlisi de la comptabilitat i les finances, així com una revisió dels comptes anuals i de la situació fiscal de l'empresa, amb especial èmfasi a detectar aquelles situacions que poden derivar en una contingència econòmica futura.

  • Anàlisi de la situació jurídica: Permet conèixer la situació de contractes de l'empresa (marques, permisos, proveïdors, clients, arrendaments, treballadors, etc.), les possibles càrregues bancàries on comptin els immobles propietat de l'empresa, o la situació de conflictes judicials o inspeccions administratives.

La posada en marxa de la "due diligence" redueix el risc del comprador potencial a trobar-se futures contingències derivades de l'adquisició d'una empresa i l’hi ofereix a més una anàlisi objectiva, concreta i detallada de la situació de l'empresa que es vol adquirir.

Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx.

Anterior
Anterior

Contribueix a reduir la contaminació mediambiental, i paga menys impostos

Siguiente
Siguiente

Nou impost C02 a Catalunya: Consulta el Padró definitiu per saber la quantitat a pagar