Canvi de doctrina – Audiència prèvia pels acomiadaments disciplinaris
El Tribunal Suprem (TS) ha dictat una sentència transcendental que modifica la seva pròpia doctrina sobre l'execució de l'acomiadament disciplinari, i ara estableix l'obligatorietat d'oferir una audiència prèvia a la persona treballadora abans de procedir al seu acomiadament.
A mode de resum, el TS, en la sentència de 18 de novembre de 2024, dictada pel Ple de la Sala 4a, ha rectificat la seva doctrina anterior i ha establert que l'article 7 del Conveni 158 de l'OIT és aplicable directament a l'ordenament jurídic espanyol. Aquest article regula que "no s'haurà de donar per acabada la relació de treball d'un treballador per motius relacionats amb la seva conducta o el seu rendiment abans que se li hagi ofert la possibilitat de defensar-se dels càrrecs formulats contra ell, llevat que no es pugui demanar raonablement a l'ocupador que li concedeixi aquesta possibilitat”.
Aquest pronunciament judicial té un impacte significatiu per a les empreses ja que imposa una nova obligació en el procediment d'acomiadament disciplinari, que podria introduir una demora en l'efectivitat d'aquest i les vicissituds del qual caldrà gestionar.
A partir d'ara, les empreses s'han d'assegurar d'oferir una audiència prèvia a la persona treballadora, que compleixi amb la finalitat d'informar-lo dels càrrecs en contra i de donar-li l'oportunitat de defensar-se, abans de procedir a acomiadar-lo per motius disciplinaris.
L'incompliment d'aquesta obligació podria convertir l’acomiadament directament en improcedent i, a més a més, comportar sancions administratives per incompliment del procediment així com possibles indemnitzacions addicionals a les legalment taxades.
Aquesta informació és de caràcter general i no constitueix assessorament jurídic. Per rebre assessorament o ampliar aquesta informació poden posar-se en contacte amb el nostre despatx